| Autor |
Muzeum Powstania Warszawskiego |
Mika Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-09-2006 12:00 |
|
|
Pod koniec sierpnia wybrałam się w znakomitym towarzystwie do tegoż muzeum. Dużo o nim wcześniej słyszałam. Muzeum to okazało się dla mnie miejscem niezwykłym. Z jednej strony przygnębiającym, a z drugiej niosącym nadzieję. Muszę przyznać, że zrobił też na mnie wrażenie sposób ekspozycji. "Obeszłam" muzeum w 4 godziny i w wiele miejsc chcę wrócić, żeby doczytać, dostrzec więcej.
Jestem ciekawa waszych opinii i wrażeń odniesionych w tym miejscu. Jeśli tylko ktoś był tam, zapraszam do wypowiedzi!
Mika z Aniołami
Edytowane przez Mika dnia 12-09-2006 12:01 |
|
| Autor |
RE: Muzeum Powstania Warszawskiego |
madzia Użytkownik

|
| Dodane dnia 13-09-2006 00:08 |
|
|
byłam w MPW już kilkakrotnie; najwieksze wrażenie zrobiło na mnie za pierwszym razem - chyba jak u każdego. Kilka godzin minęło jak z bicza strzelił . Ujęła mnie przede wszystkim nietypowość ekspozycji, te głosniki w murach - szmery walk, odgłos nadlatującego smigłowca, film... wszystko! również mozliwość brania materiałów, opisujących te zdarzenia (te kartki z kalendarza, naprawde świetny pomysl). Na naszym koledze zza granicy też zrobiło ono ogromne wrażenie; choć pewnie takich 'multimedialnych' muzeów maja wiele. Nie byłam jeszcze w MPW po otwarciu nowej części ekspozycji, ale wkrótce to nadrobimy.
ile jeszcze we mnie wiary_
ile jeszcze we mnie samym sił_
by dalej zyć_
ile szans_ |
|
| Autor |
^Natanael Administrator
|
| Dodane dnia 13-09-2006 20:27 |
|
|
Bardzo ciekawie zrobione i naprawde bardzo bogate. Tak nowocześnie ale przygnębiajaco |
|
| Autor |
Mika Użytkownik
|
| Dodane dnia 13-09-2006 22:03 |
|
|
Madziu, ja w MPW byłam pierwszy raz teraz w sierpniu. Czy mówiąc o nowej części ekspozycji masz na myśli model Liberatora czy jeszcze coś nowszego, co dodano we wrześniu? Nie moge się doczekać kiedy znów tam pójdę i będę miała nowe siły do zagłebiania się w naszą historię...
Wszystko jest po coś... |
|
| Autor |
madzia Użytkownik

|
| Dodane dnia 15-09-2006 23:54 |
|
|
tak, 'liberator' jeszcze go nie widziałam
by dalej zyć_
ile szans_ |
|
| Autor |
Danys Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-09-2006 12:08 |
|
|
ja byłam w Muzem PW,ale z jakies pół roku temu,więć przed zmianami...
Na mnie zrobiło ono niesamowite wrażenie,najbardziej wzruszyły mnie filmiki puszczane na małych ekranach,jak było widac jak obchodzono się z trupami... okrucieństwo.
Jak sie to ogląda to się nie chce w to wierzyć,że to mogło tak wygladać,a przecież to w porównaniu do sposobu traktowania Żydów,to chyba nie taka ogromna rzecz... Nie wiem czy się ze mna zgadzacie,ale mnie poprostu takie rzeczy przerażają.
Duże wrażenie zrobiły tez na mnie dźwięki dochodzące z muru i wybuch bomb,przeraźliwy wybuch...
Muzeum oceniam na najwyższą z możliwych ocen,bo takiego muzeum nie widziałam nigdzie.
Moznaby się wybrac grupka chętnych do Muzeum... ja jestem chetna  |
|
| Autor |
Moniczka Użytkownik

|
| Dodane dnia 22-12-2006 11:51 |
|
|
Danysiu chętnie pojde do muzeum powstania   pracuje tam teraz Animatorka Asi Tomczyńskiej, z Korycin - Ania Bosiacka, taka mała śmieszna w okularkach, nie wiem czy kojarzysz, zapraszala nas bo ją ostatnio spotkałam Możnaby coś zorganizować... 
Moniś "To co dajesz, zawsze do Ciebie wraca..." |
|
| Autor |
mariposa Użytkownik

|
| Dodane dnia 22-12-2006 16:47 |
|
|
ja też bardzo chętnie bo jeszcze nie dotarłam tam i aż mi czasem wstyd... tylko raczej w weekend, bo w tygodniu ciężko mi znaleźć czas, siły i ochotę |
|
| Autor |
Moniczka Użytkownik

|
| Dodane dnia 27-12-2006 09:25 |
|
|
ej no to trzeba kiedys isć, a ktoś wie ile za wstęp?
|
| Autor |
madzia Użytkownik

|
| Dodane dnia 27-12-2006 19:11 |
|
|
Ania Bosiacka tam pracuje? Dajcie znac kiedy idziecie... moze by tak wreszcie sobie z Anką pogadac 
a muzeum ma swoją stronę, nie blyam na niej nigdy, ale czy nie ma tam cen biletow?
by dalej zyć_
ile szans_ |
|
| Autor |
mariposa Użytkownik

|
| Dodane dnia 27-12-2006 19:41 |
|
|
są są ceny normalny - 4 zł, ulgowy (uczniowie, studenci) - 2 zł, grupowy (powyżej 3 os) - 1zł/os. w niedzielę wstęp bezpłatny.
godziny otwarcia: czw 8.00-20.00; pon, śr, pt 8.00-18.00; sob, nd 10.00-18.00; wt nieczynne |
|
| Autor |
Moniczka Użytkownik

|
| Dodane dnia 28-12-2006 10:39 |
|
|
Magda skąd znasz Anię Bosiacką   A może i faktycznie wiem skąd znasz, pamiętam przecież odwoziłaś nas do Korycin 
to kiedy idziemy?? może pojdziemy w ktorąś niedzielę?? tylko że w najbliższe 3 to nie wypali - sylwester, potem studniówka i... studniówka   no a chyba nie chcecxie iść beze mnie  
|
| Autor |
mariposa Użytkownik

|
| Dodane dnia 28-12-2006 12:30 |
|
|
cóż za skromność Kermitku no dobra, zrobimy Ci tą łaskę i poczekamy... to skoro w najbliższe 3 nie, to może w następną po nich czyli 21.01.?? bo później to się jakoś już ferie zaczynają... |
|
| Autor |
Moniczka Użytkownik

|
| Dodane dnia 28-12-2006 14:10 |
|
|
ja myślę że to jest dobry termin ja nie mam nic przeciwko.
|
| Autor |
madzia Użytkownik

|
| Dodane dnia 28-12-2006 22:17 |
|
|
ja później mam sesję ale przeciez prawdziwy student nie samą nauką żyje, a może nawet bardziej kulturą (no i imprezy, jasne )
Moniśka, z Anią byłam na oazie, już jako animator i też w Korycinach. Był wtedy z nami Tomek Szmurło, jeszcze jako kleryk i s. Tymoteusza, jeszcze jako Kasia... Jakbym i ja tam wtedy była z Wami, to skłąd animatorski byłby taki sam, jak przed tymi 5 laty (to już tak dawno?)...Pokaże zdjęcia jak przyjdziecie teraz... Ach, fajnie powspominać i zejść z tematu 
edit by Metrowiec
Temat przyklejam z związku na jego wysoką popularność.
by dalej zyć_
ile szans_
Edytowane przez @Metrowiec dnia 29-12-2006 00:52 |
|
| Autor |
Moniczka Użytkownik

|
| Dodane dnia 12-01-2007 16:47 |
|
|
no niech to, nieźle nieźle, to w takim razie tym bardziej musisz isć do muzeum, to pogadasz sobie z Anią jeśli się będzie dało 
|
| Autor |
mariposa Użytkownik

|
| Dodane dnia 22-01-2007 17:29 |
|
|
eeeee, chyba coś przegapiliśmy..... bo tak jakby już jest po 21 stycznia a ja nie odczułam jeszcze fizycznego pobytu w MPW... zresztą żadnego innego też nie. ew tylko mnie coś ominęło, ale nie podejrzewam że mogliście okazać się tak okrutni i bez serca i iść tam beze mnie 
proponuję jednak się jakoś wybrać... najbliższa nd? ja jeszcze nie wiem w sumie czy mogę ale się postarrrrram barrrrrdzo <ach, to rrrrrrrrr, mrrrrrrrau > |
|
| Autor |
Moniczka Użytkownik

|
| Dodane dnia 27-01-2007 07:59 |
|
|
ok to o ktorej jutro bysmy pojechali do muzeum? bo ja Guciu jestem chetna. trzeba by bylo porozsylać smsy tym którzy nie wchodza tu na stronę. Marysia chciala jechac, Madzia tez chce ale one tu uczestnicza, a niektorzy moze byc chcieli a nie korzystają ze stronki oazowej. ja proponuję np jutro o 11
|
| Autor |
mariposa Użytkownik

|
| Dodane dnia 27-01-2007 10:58 |
|
|
|
a troszke później nie można?? mam spotkanie formacyjne o 10......... np o 12? |
|